Salamon György festőművész kiállítása

2013. november 30 – 2014. január 17.

(December 21-től január 3-ig zárva.)

 

Salamon György önéletrajza

Salamon György festő vagyok. 1948-ban Békéscsabán születtem, iparos-tisztviselő, művészetkedvelő családban. Kora gyermekkoromtól a világból a festészet érdekelt legjobban.

Első mesterem anyai nagyapám, Gaburek Károly asztalosmester volt. Ő őstehetségként kiváló színérzékkel festett. 8-10 évesen Mokos József festőművész tanított rajzolni.

Békéscsabán pár utcával Munkácsy Mihály inaséveinek helyszíne mellett laktunk. A múzeumban sokat nézegettem kiváló képeit. Munkácsy színvilága, ecsetkezelése mély benyomást tett rám. Apai dédnagyapán Uhrin János volt Munkácsy inastársa.

1960-ban kerültem Budapestre. Itt érettségiztem, majd felvettek a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, melynek festő szakán diplomáztam. Mestereim Kokas Ignác, Domanovszky Endre, Szentiványi Lajos, Barcsay Jenő voltak, de rengeteget tanultam az Epres Kerthez közeli Szépművészei Múzeumban a régiektől, és kiváló osztálytársaimtól: Bihari Sándortól,  Fehér Lászlótól, Buhály Józseftől és Albrecht Júliától is.  Sokat dolgoztunk és olvastunk, tanultunk a Képzőművészeti Egyetemen, ma is jó szívvel gondolok az ott eltöltött évekre.

Az Alföld örökre beivódott érzésvilágomba, a táj monumentalitása és drámai ereje ma is megrendít. Budapest szélén, Rákoskerten élek, és igyekszem megtalálni azokat a motívumokat, amelyek lelkiállapotomra rímelnek.

Érdekel a történelem is, sokat olvasok, igyekszem a történelmi folyamatokat és a politikai történéseket megérteni. Életem eseménytelen, a történések bennem zajlanak.

                                                                                          Salamon György

A Rákosmente TV tudósítása: Salamon György festőművész kiállítása

 

 

Rólunk admin

Mondd el a véleményed!

Ha érdekesnek találod
szólj hozzá!